DİŞ RESTORASYONU (DOLGU) nedir ?
Dişin çürük veya kırıklarının onarılarak, dış görünüm ve işlevsel olarak dişin orijinal yapısına uygun yenileme işlemidir.
Diş minesinde çeşitli nedenlerle sert doku kayıpları olabilir, dişin ikinci tabakası daha yumuşaktır ve sürekli dış etkilere açık hale gelir. Zamanında yıpranan kısım dolgu ile onarılmazsa dişin canlı tabakası etkilenecek, ağrı ile başlayan süreç dişin tamamen hasar görmesine neden olacaktır. Diş kayıpları yaşamamak takip edilecek en doğru yol , dişin dolgu ile onarımını sağlamaktır.
Dolgu malzemeleri genelde üç farklı yapısal özelliğe göre kullanılır :
Amalgam Dolgu : Amalgam dolgular (gümüş dolgular) civa, toz gümüş ve kalay bileşiminden oluşur. Bu dolgu türü uzun ömürlü olmakla birlikte, dişlerde gri veya siyah renklenmelere yol açabilir, ısıyı canlı dokuya çok hızlı ilettiği için hassasiyet fazla görülür, estetik özelliği yoktur ön grup diş onarımlarında kullanılamaz.
Porselen Dolgu : Dişin hasar gören bölümüne, laboratuar üretimi porselenin yapıştırılması ile uygulanan dolgu türüdür. Dayanıklıdır, diş dokusu ile mükemmel uyum sağlar. Dişin hasarlı bölümüne yapıştırılarak dişin orijinal anatomik şekli elde edilir. Estetik olduğu kadar kullanımı konforludur. Yapım aşaması uzundur, yüksek maliyetli bir dolgu (restorasyon) yöntemidir.
Kompozit Dolgu: Amalgam dolguların yerine geliştirilen dayanıklı, uzun ömürlü, estetik dolgu türüdür. Kompozit reçineler içerisinde silikon dioksit parçacıkları ihtiva eden plastik bir dolgudur. Bu malzeme diş ile aynı renkte olduğu için “beyaz dolgu” olarak da adlandırılmaktadır. Kişinin kendi orijinal diş rengini yakalayan, zengin renk çeşitliliğine sahiptir. Uygulanması kolay, estetik nitelikleri yüksektir. Ağızda bütün dişlere uygulanabilir. Çiğneme basıncına dayanıklıdır. Diş hekimleri tarafından en sık kullanılan dolgu yöntemidir.
Bonding : Kompozit dolguların farklı bir kullanım yöntemidir. Özellikle ön dişlerin darbeye bağlı kırıklarında, diş aralıklarının estetik kapatılmasında, kısa dişlerin uzatılmasında, ön dişlerde diş renkleşmelerinin ortadan kaldırılmasında, ön dişlere estetik görünüm sağlamak amacıyla sıklıkla kullanılır. Yıllar içerisinde renk değişimine uğrayabilir, bu durumda yenilenmesi gerekmektedir.
Tüm Doktorlarımız